NAGRADE I OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA

Stručni žiri u sastavu: Gordana Đurđević Dimić, glumica iz Novog Sada, Aleksandar Gajin glumac iz Novog Sada i Terezija Figura glumica iz Novog Sada, doneli su sledeće odluke:

dav

KONKURENCIJA PREDSTAVA ZA DECU

Zlatni paž u konkurenciji predstava za decu
“Pobuna u biblioteci”, Pozorišta Stevan Sremac iz Crvenke

Predstava na najbolji način odražava dugogodišnji predan, minuciozan dramsko-pedagoški rad malobrojnih posvećenika poput gospodina Zorana Radulovića. Nepretenciozna predstava, originalnog sadržaja, na kojoj se zajedno zabavljaju i glumci na sceni i publika u gledalištu. Predstava koja u svim segmentima: i gluma i priča i scena i kostim, i vizuelno i muzički očarava posmatrača.

Srebrni paž u konkurenciji predstava za decu
“Pipi Duga Čarapa”, Dečijeg dramskog studija Gradskog pozorišta Bečej

Predstava po izvanrednom dramskom predlošku Astrid Lindgren ostaće u sećanju po nadahnutoj glumačkoj kreaciji glavne glumice Vanje Bojović, koja nas vešto vodi kroz čitav ovaj komad, kao kroz sopstveni život.

Bronzani paž u konkurenciji predstava za decu
“Čarobnjak iz Oza” Dramskog studija OŠ “Sveti Franjo” iz Tuzle

Jednostavna, čista, čitljiva, komunikativna predstava; ekipa mladih glumaca izvanredne scenske kulture, kultivisanog scenskog pokreta i govora, brzo i lako pronalazi put do srca svih gledalaca.

Najbolja glavna muška uloga: Rebeka Antić za ulogu strašila u predstavi “Čarobnjak iz Oza” u izvođenju Dramskog studija OŠ “Sveti Franjo” iz Tuzle

Najbolja glavna ženska uloga: Vanja Bojović za ulogu Pipi Duge Čarape u istoimenoj predstavi Dečijeg dramskog studija Gradskog pozorišta Bečej

Najbolja sporedna muška uloga: Jovan Đorđević za ulogu Miša Micka u predstavi “Uspavana Štrecilija” Gradskog pozorišta Jagodina.

Najbolja sporedna ženska uloga: Sara Baljak za ulogu Ruže u predstavi “Mali princ” Plesnog studija “Viva Dance” iz Novog Sada.

Nagradu za najbolju scenografiju dobio je Zoran Radulović za predstavu “Pobuna u biblioteci” Pozorišta “Stevan Sremac” iz Crvenke.

Nagradu za najbolju kostimografiju dobila je Snežana Milin Janjić za predstavu “Mali princ” u izvođenju Plesnog studija “Viva Dance” iz Novog Sada.

Specijalnu nagradu “Velika glumačka nada” dobio je Marko Čanadi za ulogu Pece Zeca u predstavi “Hoću da se igram” Dramske grupe OŠ “Petar Kočić” iz Inđije.

Specijalnu nagradu za kolektivnu igru dobio je ansambl predstave “Pobuna u biblioteci” u izvođenju Pozorišta “Stevan Sremac” iz Crvenke.

KONKURENCIJA PREDSTAVA ZA MLADE

Zlatni paž u konkurenciji predstava za mlade
“Grebanje ili kako se ubila moja baka” u izvođenju Dramskog studija Doma omladine Kragujevac

Predstava i tekst tvrdog unutrašnjeg naboja, proceđena kao kroz zube, u interpretaciji mladih glumaca iz Kragujevca ledi krv u žilama, surovo dokumentarna, autentična, donosi sliku prerano sazrele mladosti, koja ne veruje u snove, ne razlikuje više dobro od zla, vredno od bezvrednog, istinito od lažnog; u rastočenom društvu, tragično raspršeni kao behar, svako na svoju stranu.

Srebrni paž u konkurenciji predstava za mlade
“Csoportkép” (Grupna slika) – Az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpada (Đačka scena “Šarene iskrice” iz Novog Sada)

Jedna od onih generacijskih predstava koja promoviše nova lica mladosti, sasvim specifičan scenski jezik, osećanje sveta u kome se mladi čovek oseća kao bez temelja, kao da ne priprada svetu odraslih. To je svet otuđenih mladih lica, apsurdnih odnosa, svet koji tek treba osvojiti i učiniti ga pogodnim mestom za kakav – takav život. Sve to predstavljeno nam je u čistim slikama, na tragu najboljih režija Arpada Šilinga i koreodramskih bravura Pine Bauš i pokroviteljsko melanholičnog pogleda na generaciju, koji dolazi kao talas,  jedan od onih talasa Virdžinije Vulf koji traži svoj trenutak slave.

Bronzani paž u konkurenciji predstava za mlade
“Nemam da platim i neću da platim” Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej

Genijalni Dario Fo postavlja pitanje: “Kud nestade revolucionarni zanos radničke klase i kako to da su radnici, tako aktivni s početka 20. veka sada zaglavljeni između elementarnih životnih potreba i sopstvenog nezadovoljstva, gotovo zaboravili na pobunu protiv izrabljivača i derikoža. Iščitavši gotovo sva značenja ovoga teksta, reditelj Igor Pavlović stvara značenjem bogatu, višeplansku sliku, satiričnu, komično-tužnu predstavu o životinjskoj izrabljenosti, sliku sveta rastrzanog radništva, rastrzanog između trivijalnosti, beznađa, siromaštva ali i nasušne potrebe za pobunom.

Za najbolju režiju Festivala nagradu je dobio Đorđe Đoković za režiju predstave “Grebanje ili kako se ubila moja baka“ Dramskog studija Doma omladine Kragujevac

Za najbolju glavnu mušku ulogu nagrade su ravnopravno podelili: Max Kostelac za ulogu u predstavi “12 gnjevnih ljudi” Zaprešićkog kazališta za djecu i mlade Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić, Hrvatska i Luka Maljević za ulogu u predstavi “Romeo i Julija” COTK “TENT” Obrenovac.

Za najbolju glavnu žensku ulogu nagradu je dobila Sara Simović za ulogu u predstavi “Grebanje ili kako se ubila moja baka“ Dramskog studija Doma omladine Kragujevac

Za najbolju sporednu mušku ulogu nagradu je dobio Filip Sadžakov za ulogu u predstavi “Nemam da platim i neću da platim” Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej.

Za najbolju sporednu žensku ulogu nagradu je dobila Zita Huska za ulogu u predstavi “Csoportkép” (Grupna slika) u izvođenju Đačke scene “Šarene iskrice” iz Novog Sada (Az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpada)

Za najbolju originalnu muziku nagradu je dobila Irena Popović za muziku u predstavi “Nemam da platim i neću da platim” u izvođenju Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej

Specijalnu nagradu za kolektivnu igru dobio je ansambl predstave “Grebanje ili kako se ubila moja baka“ Dramskog studija Doma omladine Kragujevac

Specijanu nagradu za scenski pokret dobio je ansambl predstave “Csoportkép” (Grupna slika) u izvođenju Đačke scene “Šarene iskrice” iz Novog Sada (Az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpada)

**nagrade za scenografiju i kostim u kategoriji predstava za mlade nisu dodeljene

NAGRADE DEČIJEG ŽIRIJA

Najbolja predstava festivala u kategoriji predstava za decu “Pipi Duga Čarapa” Dečijeg dramskog studija Gradskog pozorišta Bečej

Najbolja predstava festivala u kategoriji predstava za mlade “Zeus Ex” Akademskog pozorišta SKC Niš

Nagrada za najbolju mušku ulogu u kategoriji predstava za mlade: Luka Maljević za ulogu Romea u predstavi Romeo i Julija Dramskog studija COTK “TENT” Obrenovac

Nagrada za najbolju žensku ulogu u kategoriji predstava za mlade Sara Simović za ulogu Maje u predstavi “Grebanje ili kako se ubila moja baka” Dramskog studija Doma omladine Kragujevac

Nagrada za najbolju mušku ulogu u kategoriji predstava za decu Jovanu Đorđeviću za ulogu Miša Micka u predstavi “Uspavana Štrecilija” Gradskog pozorišta iz Jagodine

Nagrada za najbolju žensku ulogu u kategoriji predstava za decu Srni Matković za ulogu Malog princa u predstavi Mali princ plesnog studija Viva Dance iz Novog Sada.

Nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu u kategoriji predstava za decu – Danilo Jovanović za ulogu Svica u predstavi “Pobuna u biblioteci” Pozorišta Stevan Sremac iz Crvenke

Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu u kategoriji predstava za decu – Anja Popović za ulogu Vile Ravijolje u predstavi “Pobuna u biblioteci” Pozorišta Stevan Sremac iz Crvenke

Leave a comment